Zdravljenje cervikalne osteohondroze - nasvet strokovnjaka

bolečine v cervikalni regiji z osteohondrozo

Vrat velja za eno najbolj ranljivih mest v hrbtenici. To je posledica anatomskih značilnosti strukture vretenc vratu. Navsezadnje imajo vratna vretenca večjo gibljivost, zaradi povečanih obremenitev ali poškodb se zelo zlahka premaknejo. Poleg tega se hitro podvržejo distrofičnim in degenerativnim spremembam. In to je osteohondroza. Običajno pride do poslabšanja bolezni v gibljivem delu spodnjega dela vratu. In med ključnico in vratom nastane izboklina.

Vzroki

Do danes natančni vzroki osteohondroze (koda ICD M42) niso znani. Vsak zdravnik vam bo povedal številne dejavnike, vključno z:

 • moteni presnovni procesi v telesu;
 • predispozicija;
 • slab telesni razvoj, skolioza, ploska stopala in poslabšanje drugih bolezni kosti in mišic;
 • zastrupitev in okužba;
 • mikropoškodbe hrbtenice zaradi udarcev, padcev, nenadnih gibov, povečanih obremenitev, pa tudi monotonih asimetričnih gibov;
 • zvišan krvni tlak (BP);
 • mikropoškodbe hrbtenice zaradi zlomov in modric;
 • kršitev prehranjevalne sheme, prekomerna telesna teža, sedeči življenjski slog, ki povzročajo pomanjkanje tekočine, vitaminov, mikro in makro elementov;
 • neudobna drža med spanjem ali motnje spanja;
 • stres, slabe navade lahko povzročijo tudi poslabšanje.

Prav tako vam bo vsak zdravnik povedal, da obstaja veliko več različnih vzrokov za pojav osteohondroze, koda ICD M42 (na primer, "strela" se pojavi v očeh, na vratu se oblikuje izboklina ali se močno poveča krvni tlak ). Posledično se spremeni pritisk in pojavi se sindrom vretenčne arterije ter derealizacija.

simptomi

Prvi simptomi, ki se pojavijo ob pojavu bolezni, so stalne bolečine med vrtenjem ali po spanju, pa tudi sindrom vretenčne arterije, ki je povzročil zvišanje krvnega tlaka. Obstaja "otrdelost" vratu. Mišice postanejo otrple, sindrom bolečine pa traja dovolj dolgo. Prsti začnejo otrple.

V okcipitalni regiji so hudi glavoboli (sindrom vertebralne arterije) in povečan je pritisk. Posledično se začne derealizacija - bolna oseba ima nestabilno hojo, pojavi se omotica in tinitus, v očeh se lahko pojavijo "strele". Po hipotermiji ali če je bil položaj spanja neudoben, se mišice vnamejo in bolnik izgubi sposobnost obračanja glave. Poleg tega se lahko bolniki pritožujejo, da ko je glava nagnjena naprej, pride do sindroma akutne bolečine v predelu lopatic, derealizacije in tako naprej.

Če čutite poslabšanje in podobne simptome, se takoj posvetujte z zdravnikom, da se vaše življenje ne spremeni v pekel.

Zdravljenje

Za vse, ki trpijo zaradi te bolezni, se postavlja samo vprašanje: kako zdraviti cervikalno osteohondrozo (ICD koda M42) in sindrom vretenčne arterije?

Zdravljenje je dveh vrst:

 • konzervativen;
 • operativni.
poškodbe vratne hrbtenice pri osteohondrozi

Režim zdravljenja bolezni je izbran (koda ICD M42), odvisno od resnosti bolezni, želje in sredstev za okrevanje ter drugih indikacij in kontraindikacij v vsakem posameznem primeru. Odločitev o načinu zdravljenja sprejme zdravnik.

Odgovorite na vprašanje bolnikov: ali je mogoče pozdraviti cervikalno osteohondrozo in sindrom vretenčne arterije? Odgovor je samo en - da. Toda trajanje in metoda sta neposredno odvisna od resnosti bolezni.

Konzervativno zdravljenje in rehabilitacija morata potekati v kompleksu, ki uporablja veliko različnih metod. Sodobna medicina zmanjšuje zdravljenje in okrevanje po operaciji na dve glavni stvari:

 • zdravljenje z zdravili;
 • strojno zdravljenje (na primer bolniki uporabljajo posebno napravo za zdravljenje cervikalne osteohondroze, elektroforezo);
 • Vadbena terapija (na primer vodoravna palica).

Toda med zdravljenjem vratu lahko zdravnik opazi podcenjevanje telesnih virov, na primer zvišanje krvnega tlaka. Postopki potekajo kot »v odsotnosti« pacienta, kot da pacientovega aktivnega sodelovanja pri zdravljenju ne more ali ne sme priti. Takšna pasivna metoda zdravljenja in rehabilitacije je lahko zelo dolga, v nekaterih primerih pa tudi elektroforeza ne pomaga. Posledično bolezen napreduje, krvni tlak se ne stabilizira in sindrom vretenčne arterije ne izgine. In bolnika še naprej muči derealizacija in "strela" v očeh.

bolečine v vratu z osteohondrozo

Zato mora zdravnik med konzervativnim zdravljenjem in rehabilitacijo vratu ter po operaciji vključiti tehnike, kot so:

 • Vadbena terapija (in pravilen položaj za spanje).
 • Pilates za cervikalno osteohondrozo.
 • Vodoravna vrstica.
 • elektroforeza.
 • Aqua aerobika.
 • Razbremenilno zdravljenje, ki temelji na vleki hrbtenice.
 • Magnetna, električna in vibracijska stimulacija.
 • Ultrazvočna, laserska in mobilizacijsko-vakuumska terapija.
 • Terapevtska prehrana.
 • Psihoterapija.
 • Zdravljenje z zdravili (analgetiki, antispazmodiki, protivnetna zdravila itd. ).

Preprečevanje

Najboljše preprečevanje bolezni je pravilna prehrana in telesna vzgoja (vodna aerobika in vodoravna palica)

Poleg tega ne bo odveč masaža mišic hrbta, spodnjega dela hrbta in okončin. Izvajati morate tudi vaje z nihanjem rok in nog, vrtenjem glave in gnetenjem vratu, skakanjem na mestu, vlečenjem na vodoravno palico. In potem vam sindrom vretenčne arterije in derealizacija ne bosta grozila.

Gimnastika za vrat z osteohondrozo

Zdravljenje doma

Obstaja veliko legend o nevarnostih domačega zdravljenja in uporabe ljudskih zdravil. Obenem zdravnik celo priporoča zdravljenje bolezni (koda po ICD M42) in sindroma vretenčne arterije doma, saj je trajanje zdravljenja odvisno od bolnikovega vedenja in uporabe različnih metod zdravljenja (npr. bar) doma.

Vodoravna palica za samozdravljenje je odličen simulator. Če boste v sklop vaj vključili vodoravno palico, bodite zelo previdni. Navsezadnje lahko kakršno koli nenadno gibanje povzroči škodo in takrat vodoravna palica ne bo pomočnik, ampak "škodljivec". Ne zlorabljajte zdravljenja doma, če ne veste, kaj storiti.

Ne zdravite doma, ampak pojdite k zdravniku!

Kljub temu ne hitite z začetkom zdravljenja doma: usposobljen zdravnik bo dal koristna priporočila za samozdravljenje. Ne bo le predpisal zdravil, ampak vam bo tudi povedal, kaj storiti, da ne pride do poslabšanja. Pojasnil vam bo, kako se obnašati, da ne pride do derealizacije in da se v očeh ne pojavi "strela". Prikazal bo tudi niz vaj, zahvaljujoč katerim bo izboklina med vratom in ključnico izginila.

Ne pozabite, da doma ni mogoče izvajati elektroforeze, ki je tako potrebna za to bolezen.

Glavna napaka pri terapiji se šteje za nezadosten poglobljeni pogled: znebiti se simptomov doma (na primer "strela" v očeh se je prenehala pojavljati in derealizacija je izginila) ne pomeni, da se je bolezen znebila. In to ustvarja le začasen videz udobja z nadaljnjim napadom slabosti in poslabšanjem bolečine. Poslabšanje te bolezni lahko škoduje bolniku.

Zato je uporaba zdravil proti bolečinam v procesu zdravljenja bolezni doma le majhen del tega, kar lahko storite. Najbolje je, da se ne zdravite sami, posvetujte se s specialistom in se udeležite predpisanih postopkov.

Običajno zdravniki dajejo nasvete, katerih popolno upoštevanje je zagotovilo za kakovostno zdravljenje. Med njimi so: prehrana, vadbena terapija, uporaba zdravil, sprememba življenjskega sloga, spanje in počitek, izbira posteljnine.

Pri zdravljenju osteohondroze (koda ICD M42) je potreben sistematičen pristop, zato je treba predpise zdravnika upoštevati ne delno, ampak v celoti.